Iedereen die is opgegroeid met computers heeft er wel weet van gekregen. Vaak ziet de jongere generatie oplossingen in hardware toch sneller dan de wat oudere generatie, die er nu eenmaal een kleiner deel van hun leven te maken mee heeft gehad. Dus hoe zit het als er computer- en netwerken problemen opkomen bij een bedrijf en niemand er echte weet van heeft? Dan kan het handig zijn om IT advies te krijgen.

IT/ ICT

Vaker wordt er de afkorting ICT gezien, dus wat is IT precies? IT staat voor  Information Technology. Hieronder valt eigenlijk alles wat te maken heeft met hardware, software, randapparatuur en netwerken. ICT is net wat anders. Dit staat voor Informatie- en Communicatie Technologie. Dit verwijst naar digitale apparatuur of diensten die zich richten op communicatie. In andere woorden: het gebruik van computers, printers, telefoons, netwerken en zelfs liften. ICT valt dus onder IT. De termen zijn zeker verwant, maar niet geheel hetzelfde.

IT consultancy

En waar bedrijven veelal snel een ICT- afdeling hebben, iets wat zwaar gewild is, is IT consultancy ook altijd goed te gebruiken. Dit richt zich op het adviseren van bedrijven over hoe zij informatietechnologie het beste zouden kunnen benutten. Veelal omdat consultancy advies- en implementatiediensten, dus alles wordt direct geregeld.

Vaak bestaat IT consultancy uit acht verschillende disciplines. Deze zijn IT strategie en implementatie, IT veiligheid, ICT architectuur, ERP diensten, systeemintegratie, data analytics, IT veiligheid en software management. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Dit zijn activiteiten die klanten ondersteunen bij het ontwerpen, implementeren en beheren van allerlei systemen en modules.

Dit klinkt wat ingewikkeld en zal vast niet voor iedereen even makkelijk zijn om te begrijpen. Om deze reden is er IT advies nodig. Maar wat doen zij precies?

Een IT consultant doet eigenlijk gewoon waar hij voor wordt ingehuurd. Hierdoor wordt het IT ondersteund en worden bedrijfsdoelen gehaald. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een nieuwe IT strategie, zorgen voor cyberveiligheid op alle apparaten of zelfs het ontwikkelen van mobiele apps.

Zoals al gezegd, worden IT en ICT een steeds belangrijker deel in allerlei bedrijven. Veel bedrijven hebben zich dan ook verdiept en verbreed over de jaren heen. Veelal zijn er drie typen IT consulting organisaties: IT specialisaties, IT generalisten en de niche IT spelers. IT generalisten hebben vaak weet van een eigen deel van consulting. Niche spelers hebben richten zich op een specifieke discipline. Let er dus goed op dat juiste type IT consultant wordt ingehuurd. Dan zal alle technologie van een bedrijf een stuk beter werken.