Een van de meest suggestieve en ingewikkelde aspecten van elk bouwkundig ontwerp is de gevelbekleding van constructies. De buitenkant is ongetwijfeld een mooi kenmerk van het gebouw, maar het is ook belangrijk vanwege de rol die het speelt bij het verlagen van het energieverbruik, het verbeteren van de natuurlijke verlichting en het verbeteren van de rugwind binnen het gebouw.

kiezen van het juiste constructiesysteem voor gevelbekleding

Het is van cruciaal belang om de gevelconstructie goed te krijgen, omdat deze een grote invloed heeft op de verlichting, verwarming en ventilatie van de constructie. Hoewel er bij het ontwerpen van een gevel met tal van zaken rekening moet worden gehouden, is de keuze van het juiste materiaal een van de moeilijkste. Bij de keuze van het juiste gevelmateriaal moet u rekening houden met een aantal factoren, zoals:

  • Waterbestendig
  • Energie-efficiëntie
  • Veelzijdigheid in esthetiek & textuur
  • Kosten

Verschillende gevelsystemen

Toepassingen, voordelen en nadelen van aluminium composiet paneel (ACP)

Twee voorgelakte aluminium platen verbonden met een polyethyleen kern vormen de drie lagen van de zeer sterke coating bekend als ACM, of aluminium composiet materiaal (PE). ACM-panelen worden gebruikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Zij hebben goede dimensionale stabiliteit, zijn lichtgewicht, en hebben een modieuze verschijning met talloze kleur en textuuropties.

Stenen gevels

Een van de duurste gevelbekledingen voor gebouwen is het steensysteem. Echte steen en nepsteen zijn de twee soorten die worden aangeboden. De arbeidsintensieve aard van stenen gevelinstallatie verhoogt de kosten. Deze bekledingsmethode geeft het gebouw een zeer dure en natuurlijk ogende uitstraling. Het heeft ook een hogere duurzame waarde. Deze vereisen ook geen zorg en zijn bestand tegen hoge temperaturen, vocht, brand en insecten.

Metalen gevels

Gebouwen in retro en moderne stijl worden vaker aangetroffen met metalen gevelbekledingen. De meest gebruikte metalen hier zijn gevelbekledingen van aluminium en staal. Om met de positieve punten te beginnen, metalen zijn beschermd tegen waterschade omdat ze niet rotten of schimmelen. Ze zijn uiterst onderhoudsarm, milieuvriendelijk, verbleken niet en zijn bestand tegen brand en insecten. De nadelen zijn dat als deze niet goed zijn afgewerkt en afgedicht, ze kunnen roesten en verkleuren. Omdat het een zacht metaal, aluminium gevelbekleding is gevoelig voor deuken van stenen, honkballen, en andere voorwerpen. De stalen gevelbekleding is zwaar, daarom duurt het langer om het te installeren, wat de totale kosten verhoogt.

Houten gevel

Houten shingles en planken zijn beschikbaar voor gebruik in gevelbekledingssystemen. Dit type gevelbekleding wordt meestal gemaakt van cederhout, dennenhout en eikenhout. Hout biedt niet alleen uitzonderlijke isolatie, duurzaamheid en weersbestendigheid, maar is ook een duurzame oplossing. Hout vergt echter meer onderhoud, waaronder een jaarlijkse chemische behandeling ter bescherming tegen termieten.

Een hardhoutsoort genaamd fraké is erg populair nu. Het frake gevelbekleding is herkenbaar aan de sporen die op vlammen lijken. Het verduurzamingsproces verandert deze houtsoort, die van zichzelf niet bijzonder robuust is, in iets van duurzaamheidsklasse 1. Bovendien krijgt het door dit procédé een warme, nootachtige kleur en een stoer, modieus aspect.

Gevels van klei

Gevels van klei zijn duurzame en milieuvriendelijke moderne gevels die de waarde en daarmee het ontwerpelement van de gebouwstructuur verhogen. Gevels van klei zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar hebben ook veel voordelen ten opzichte van andere gevelmaterialen, zoals duurzaamheid, weinig onderhoud, thermische isolatie, lange levensduur en weersbestendigheid. Ze bieden ook een duurzame charme. Architecten die een impact willen hebben op het milieu kiezen vaak voor een gevel van klei.

Keramiek

Bij het verbranden van klei ontstaat keramiek. De meeste hedendaagse technieken combineren een aantal extra ingrediënten, waardoor ongelooflijk robuuste producten ontstaan die elke vorm kunnen aannemen. Een glasvezelnet van 0,5 mm waarmee secties tot 1000 x 3000 mm kunnen worden gebouwd is een van de Grespania Coverlam producten, en het kan worden gemonteerd op de metalen bevestigingen van geventileerde gevels.

Organische leisteen

Leisteen is een natuurlijke steen waarvan de tinten variëren van donkergrijs tot zwart, en geeft elke gevel een gevoel van soberheid en elegantie. De stof verbetert ook het thermisch comfort en het installatiegemak van geventileerde gevels. De leisteen is volledig waterdicht, bestand tegen hoge temperaturen, verzamelt zelden sneeuw en is brandwerend. Bovendien wordt elk stuk met de hand geproduceerd zonder gebruik van chemicaliën of andere behandelingen, waardoor het milieu minder wordt belast.